HumanIQ

Libanonweg 14
8051 NV  Hattem

T +31 6 53879876
info@humaniq.nl

Klantenservice een belangrijk instrument tijdens recessie

Doordat het klantgedrag tijdens een recessie sterk verandert, moeten marketeers hun strategie daarop aanpassen. Een recessie is een goede voedingsbodem voor discounters en veel merken, en met name de kleintjes en de duurdere, krijgen te maken met prijsconcurrentie van huismerken.

Het antwoord op een recessie is recessiemarketing. Hierbij is het op de eerste plaats belangrijk om niet te reageren op concurrenten met hetzelfde marktinstrument als waarmee een concurrent een actie losmaakt. Bijvoorbeeld prijs. In plaats daarvan moet extra geĆÆnvesteerd worden in sterke merken door het gebruik te vergemakkelijken, gebruikskosten te verlagen en meer service-elementen toe te voegen. En die wijzigingen met marketing te ondersteunen. Kleine merken moeten overwegen een huismerk te worden of extensies te elimineren. Ook moet het bedrijf op andere manieren met de klant in contact komen (customer intimacy) en moet het merk gecommuniceerd worden om zichtbaar te blijven. Dit kan door minder dure communicatiekanalen in te zetten, zoals een goede KlantenService waar de klanten goed en pro-actief worden geinformeerd en worden geadviseerd.

Andere strategieƫn die gevolgd kunnen worden zijn social network marketing, experimental marketing en loyaliteitsmarketing. Met name op dit laatste gebied valt operationeel nog veel te winnen.