HumanIQ

Libanonweg 14
8051 NV  Hattem

T +31 6 53879876
info@humaniq.nl

Een 7 is niet goed genoeg!

 

Scoort u een 7 op klanttevredenheid en vindt u dat netjes? Jammer, want het betekent alleen maar dat u onverschillige klanten heeft. Met een wetenschappelijk model komt u erachter wat ze écht van uw product vinden.

Bedrijven zijn gespitst op het klanttevredenheidsonderzoek. "Scoren ze een 7? Haal de champagne maar uit de kast en probeer om achter de onbewuste drijfveren, ofwel emotie, van klanten te komen"

Onverschillig
Aan tevreden klanten heeft u weinig, als ze niet loyaal aan u zijn. In de meeste gevallen ligt het knikpunt bij het cijfer 8 of 8,5. Pas daarna gaat de loyaliteitscurve écht hard omhoog.Wat dat betekent? Bedrijven noemen een 7 voor klanttevredenheid vaak een ‘nette score'. Maar eigenlijk is het een onverschillig cijfer met een betrekkelijk lage loyaliteit. Managers zijn vaak helemaal niet op de hoogte van de relatie tussen tevredenheid en loyaliteit.

Negen plus
Het is niet zo dat u op alle factoren een negen plus hoeft te scoren. Op een flink aantal zaken moet u gewoon voldoende of goed scoren - denk aan functionele zaken als: op tijd leveren. "Maar op bepaalde facetten moet je exceptioneel goed scoren, want dat maakt een bedrijf onderscheidend en bepaalt de mate van loyaliteit." Denk aan een persoonlijke relatie. Het is fijn als uw partner op tijd komt, maar dat maakt niet dat u hem of haar bijzonder leuk vindt.

Onbewust
Het gaat vaak om onbewuste drijfveren van mensen, die ze niet vertellen. Die ze niet kúnnen vertellen. Volgens de laagste schatting vindt negentig procent van ons gedrag onbewust plaats. Je hebt technieken nodig om die onderhuidse behoeften te achterhalen. Het wemelt daar van de dingen die écht potentie hebben om het verschil te maken in de beleving van de klant.

Verhuizen
Neem bijvoorbeeld van mensen die op het punt staan te verhuizen. Het blijkt dat veel mensen vergeten dat ze op zo'n moment van huisarts moeten wisselen. Weet je dat als zorgverzekeraar, dan kun je daar proactief op inspelen.

Conclusies
Alle andere klanttevredenheidsonderzoeken zijn niet per definitie onbruikbaar. Vaak schieten die onderzoeken tekort , omdat ze een belangrijk deel van de klantbeleving missen. Aan de andere kant worden er conclusies aan verbonden die niet kloppen, omdat de onderzoeken niet compleet zijn. Het is belangrijk uit te zoeken waar mensen precies gevoelig voor zijn en waar u werkelijk het verschil mee kunt maken.

Kleine dingen
Dat hoeft niet iets spectaculairs te zijn. Mensen zijn gevoelig voor hele kleine dingen. Er was bijvoorbeeld een bedrijf dat garantieregelingen afgeeft voor keukenbladen, dat klachten kreeg over beschadigingen na schoonmaak. Eerst probeerde het bedrijf dat te voorkomen door er een gebruiksaanwijzing bij te doen en op internet te zetten, maar dat wordt niet gelezen. Als oplossing bedachten we toen een tekst op de laatste folielaag van het keukenblad, waarop staat: eerste keer schoonmaken? Bel 0900-..., waarna onmiddellijk een passend schoonmaakadvies wordt gegeven. Dat is iets wat mensen aan elkaar vertellen en wat geweldig scoort op het gebied van loyaliteit."

 

Bron: MT. Management Team. Sales en Marketing.